Pages

5 Ekim 2013 Cumartesi

Çocuklarda Göz Tembelliği



Bazı çocuklar rahatsızlıklarını dile getirmiyor, aileler de fark edemediği zaman çocukların derse ilgisi azalıyor. Zekâsında bir sorun olmadığı halde göstermesi gereken başarısının çok arkasında kalıyor. İlkokul çağına gelen her çocuğun mutlaka göz hekimine götürülmesi gerektiğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Murat Moray, bu muayenede her iki gözün ayrı ayrı kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.




Göz tembelliği zamanında tanı konulduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biri. Göz tembelliği gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını ilgilendirmeyen bir hastalıktan kaynaklanıyor. Göz tembelliği kişinin görmesini herhangi bir şekilde artıramaması olarak tanımlanıyor. Yani gözün öndeki kırıcı ortamlarından görüntü bir şekilde sinir tabakasına ulaşamıyor ya da bulanık olarak oluşuyorsa kişi de göz tembelliği meydana geliyor. Göz tembelliğine sebep olan durumların bir an önce ortadan kaldırılması ve görme sinirinin uyarılmaya başlanması büyük önem taşıyor.

Dr. Murat Moray, göz tembelliğinin başlıca nedenlerini şöyle sıralıyor: "Şaşılık olması, doğuştan katarakt bulunması, iki göz arasında bir numaradan fazla fark ya da her bir gözde ayrı ayrı yüksek astigmat, miyop veya hipermetrop olması, kornea, iris, lens ve vitreus gibi gözün kırıcı ortamlarının anormal pozisyonda olmaları ile ilgili diğer hastalıkların varlığı, göz kapağı hastalıkları da görme eksenini kapayarak göz tembelliğini oluşturuyor."

EN BAŞARILI SONUÇ 6 YAŞINA KADAR ALINIYOR
"Göz tembelliğinin tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonuç o denli başarılı oluyor." diyen Dr. Moray, şu bilgileri veriyor: "En başarılı sonuçlar 6 yaşına kadar alınıyor. Göz tembelliği tanısı zamanında konulduğu takdirde sağlam göz kapatılarak beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali veriliyor ve kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedefleniyor. Daha sonra gözlük verilerek iki gözün de sağlıklı olarak kullanılması sağlanıyor. Göz tembelliğinde görme potansiyeli olmasına rağmen görme sistemi çeşitli nedenlerden dolayı normal gelişimini sağlayamıyor. Özellikle tek gözdeki göz tembelliği belirti vermediği için bu sorunun aile tarafından fark edilmesi genellikle mümkün olmuyor. Ancak detaylı göz muayenesinde göz doktoru tarafından tespit edilebiliyor."

GÖZ TEMBELLİĞİ HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR
Göz muayenesinin belli bir yaşının bulunmadığının altını çizen Moray, şöyle devam ediyor: "Şikâyeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebiliyor. Çocukların hiçbir şikâyeti olmasa bile 1 -3 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekiyor. Erken tespit edilen göz tembelliğinde başarı oranı iki kat artıyor. Göz tembelliğinin tedavisi iyi gören gözün belirli zamanlarda kapatılıp tembel gözün görme seviyesinin artırılması esasına dayanıyor. Göz tembelliğinin tedavisinde cerrahi yöntem kullanılmıyor. Tüm bunların yanı sıra ortoptik tedavi adı verilen ve özel cihazlarla yapılan göz egzersizleriyle de göz tembelliği kısmi de olsa tedavi edilebiliyor."

Dr. Moray, ortoptik tedavi yöntemi için ise şunları dile getiriyor: "Bu tedavi yönteminde, gözün derinlik hissi kazanması planlanıyor ve bu tedavi yapılan bazı özel egzersizlerden oluşuyor. Özel aletlerle ve görüntü teknikleri ile yapılan çalışmalara dayanan bu yöntemde hastada ne şekilde iyileştirilmek isteniyorsa tedavi ona göre planlanarak uygulanıyor. Örneğin, üç boyutlu görme ve derinlik hissi kazandırılmak istenen bir hasta bu hedefe yönelik özel görüntü teknikleri ile çalıştırılıyor. Eğer hastanın tembel olan her iki gözünün performansı artırılmak isteniyor ise bunun için özel farklı egzersizler de kullanılıyor."

Kaynak: CİHAN

0 yorum:

Yorum Gönder