Pages

19 Ekim 2011 Çarşamba

Nasıl Dengeli Besleniriz

Dengeli Beslenme
















Nasıl Dengeli Besleniriz

İnsan vücudunun normal çalışabilmesi, sağlıklı ve düzenli bir yaşam için gerekli olan enerjiyi besinlerden sağlar; ancak, her insanın da aynı mik­tar enerjiye ihtiyacı yoktur. Demek oluyor ki, her kişinin kendisine göre günlük enerji ih­tiyacı vardır. Birisi için normal ve yeterli olan enerji, diğer bir kişi için çok veya az olabilir. Şu halde, kişinin günlük enerji ihtiyacı, o kişinin boyuna, kilosuna, günlük yaşamına, iş ve çalışma haya­tına göre hesaplanır.
Enerji açısından yetersiz bir beslenme, insanı yal­nız zayıflamaya değil, aynı zamanda birçok komplikasyonlara ve hastalıklara götürür. Beslenme yetersizliği ani ve birden başlarsa, örneğin bir açlık grevine başlan­dığında, kısa zamanda ağır bir tablonun ortaya çıkması­na sebep olur.

Dengeli ve yeterli beslenme içeriğinde her öğünde 4 ana gruptan besinin de bulunması gerekmektedir. Bu şekilde vücudumuzun gereksinimlerini karşılarız.
Bahsettiğim 4 ana besin grupları şunlardır ;

* Et Grubu
Et grubunda tavuk , hindi , kırmızı et , yumurta , nohut , mercimek , ceviz , fıstık vb..gıdalar bulunmaktadır.Bunun dışında başka bir yöndende birçok protein ve vitamin barındırır.
Örneğin ;
-Protein olarak çinko , fosfor , magnezyum vb..
-Vitamin olarak B1 , B12 , A vb..
* Süt Grubu
Süt gurubunda yoğurt , peynir , süt tozu vb..gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar kalsiyum , B2 vitamini , B12 vitamini , protein ve fosfor açısımdan zengin gıdalardır.
Kişileri birçok hastalığa karşı korumaktadır.

Örneğin ;
-Kalp ve damar hastalıklarından korur.
-Deri ve göz hastalıklarından korur.
-Kilo kontrolü sağlar.
-Sindirim sistemini korur.
-Yüksek tansiyonu düzenler.
* Tahıl Grubu

Tahıl gurubunda pirinç , buğday , bulgur , un , çavdar vb..gıdalar bulunmaktadır. Bu grupta bulunan besinler sağlık açısından çok önemlidir . Bunun dışında başka bir yöndende birçok mineraller ve vitaminler barındırır.

Örneğin ;
-B2 vitamini
-B1 vitamini
-B6 vitamini
-Yağ asitleri
-Magnezyum
-Potasyum
-Amino asitler
-Çinko

* Sebze ve Meyve Grubu
Sebze ve meyve grubu içerisinde bol miktarda su bulundurur. Bu grup vitamin , posa , mineral bakımından oldukça zenginlerdir. Bunun dışında bize birçok yararları vardır.

Örneğin ;
-Hücre yenilenmesini sağlar.
-Deri ve göz hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.
-Kalp ve damar hadtalıklarının oluşma riskini azaltır.
-Dokuların onarılmasına yardımcı olur.
-Diş eti sağlığını korur.
-Gelişmeye yardımcı olur.
-Hipertansiyon oluşması riskini azaltır.

0 yorum:

Yorum Gönder