Pages

19 Nisan 2012 Perşembe

Solaklık Sepebleri

Solaklık Sepebleri
İnsan, sağ elini (ya da sağ yanını) kul­lanmaya kesin bir yatkınlık gösteren tek canlı türüdür, insanların yaklaşık yüzde 9O’ı sağ elini kullanır; bunların yüzde 20′si her iki elini de kullanabilir. Yüzde 10′u ise solaktır. Fosiller üzerinde yapı­lan araştırmalar bu yüksek oranın İlk in­sangiller, 2 milyon yıl kadar önce yaşa­mış Homo habilis için de geçerli oldu­ğunu ortaya koymaktadır.


Araçlar, silahlar, yazılı ve resimli belgeler üzerinde yapılan incelemeler sağ el kullanma eğiliminin tarih boyun­ca yüksek olduğunu göstermektedir. Bu­gün de hemen her toplum ve kültürde aynı yüksek oranlar görülmektedir.
Öncelikle sağ el kullanmanın doğal mı olduğu, yoksa solaklığın düzeltilmesi sonucunda mı ortaya çıktığı hâlâ tam olarak bilinmemektedir
Yukarıda belirtilen birbirine bağlı üç özelliğin (solaklık, öğrenme güçlüğü, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları) ka­dınlarda ve erkeklerde farklı sıklıklarda görülmesine dayanarak bazı uzmanlar solaklığın, genetik nedenlerden çok hormonlara bağlı olduğunu öne sür­mekte ve buna testosteronun (erkeklik hormonu) yol açtığım savunmaktadır.
Bu görüş testosteronun dölütte bey­nin gelişmesini etkilediğinin, örneğin sağ yarıkürede bazı bölgelerin daha çok gelişmesine yol açtığının kanıtlanma­sından sonra ortaya atılmıştır. Testoste­ron aym zamanda dölütün gelişmesi sı­rasında bağışıklık sisteminin oluşması açısından önemli rol oynayan timusun fazla gelişmesini de engellemektedir.
Gebelikte testosteron düzeyindeki farklılıklar dölütün beynini de etkileye­bilir. Erkek dölütün beyni artan testos­teronun etkisine daha çok açıktır, çünkü vücudunda testosteron üretilir. Kız dö­lütte ise annenin yumurtalıklarında üre­tilen az miktarda testosteron dışında, bu hormon ancak stres gibi olağandışı bir nedenle adrenalin üretiminin artmasıyla fazlalaşır.
Genetik yatkınlığı olan bazı erkek­lerde testosteron beynin sol yarıküresi­nin daha az gelişmesine yol açabilir. Aynı hormonal etkiler timusun geliş­mesinin engellenmesinde de rol oyna­yabilir. Bu durumda solaklık, Öğrenme güçlüğü ve romatoit artrit, ülserli kolit ya da alerji gibi bağışıklık sistemi has­talıklarının ortaya çıkma olasılığı artar. Ama aynı zamanda beyinde bazı bölge­lerin daha fazla gelişmesi nedeniyle gü­zel sanatlar, mimarlık, atletizm, mate­matik ve mühendislik gibi etkinliklerde daha üstün bir yetenek görülür
Ayrıca yakın zamanda yapılan araştırmada;

Oxford Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı bu geni taşıyanların, şizofreni gibi zihinsel hastalıklara yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanıyor.
LRRTM1 olarak adlandırılan bu gen beynin hangi kısmının konuşma ve duyguları kontrol edeceğini etkiliyor.
Söz konusu araştırma Moleküler Psikiyatri dergisinde yayınlandı.
Beyin asimetrik bir şekilde oluşmuştur.
Sağ elini kullanan kişilerde beynin sol tarafı konuşma ve dil becerisini kontrol eder.
Ancak solak kişiler bunun tam tersi söz konusudur ve bilim adamlarına göre LRRTM1 geni bu değişimin sorumlusu.
Ayrıca bu genin şizofreni ihtimalini de artırdığı sanılıyor ; çünkü şizofreni beynin fonksiyonlarının dengesizliğine bağlanan bir hastalık.
El kullanımı arasındaki farklılıklar
Milliyet'te de yer alan habere göre, sağ ve sol elini kullanan kişiler arasında belirli farklar olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.
Avustralyalı araştırmacıların geçen yıl yayınladığı rapora göre solaklar daha pratik zekalı ve spor oyunlarında da daha çevik oluyor.
Fransız araştırmacılar da sol elini kullanan kişilerin bilek güreşinde daha avantajlı olduğunu savunuyor.
kaynak:genelsağlık/HT

0 yorum:

Yorum Gönder