Pages

20 Nisan 2012 Cuma

Antibiyotiklerin Zararları


Antibiyotiklerin Zararları
Antibiyotiklerin zararları,günümüzde en çok kullandığımız ilaçlardır.Hızlı iyeleştirme etkisi yanında zararlarının da ne kadar çok olduğu bilinen bir gerçek,dilerseniz saglikli yaşam olarak kısaca inceleyelim,

Antibiyotikler genel anlamıyla mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Doktora başvuran hastalara reçete edilen ilaçlar arasında antibiyotikler ilk sıralarda yer alır. Antibiyotikler sayesinde günümüzde bir çok enfeksiyon hastalığını rahatlıkla tedavi edebilmemize rağmen, mikropların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmeleri nedeniyle normalde etkili olmasını beklediğimiz bir antibiyotik tedavide etkisiz kalabilir.


Araştırmacılar bir yandan yeni antibiyotikler geliştirirken, bakteriler de kullanılan antibiyotiklere karşı koymak amacıyla antibiyotikleri etkisiz hale getiren direnç mekanizmaları geliştirir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı antibiyotiklere karşı bakterilerin direnç geliştirmesini kolaylaştırır. Antibiyotiklere karşı geliştirilen bu direnç mekanizmalarından dolayı bazı bakteri türlerinin tedavisinde başarısız olunur ve bu durum ciddi sorun yaratır. Bu sebeple günümüzde bilinçli ve uygun antibiyotik kullanımı çok önem kazandı. Bilinçli ve uygun antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasında doktorlar kadar toplumun da bilgilendirilmesi ve eğitilmesi çok faydalı olur.

Vatan'da da yer alan habere göre, araştırmada balgam çıkaran hastalara doktorların genellikle antibiyotik verdikleri belirlendi. Ancak antibiyotiklerin hastaların çabuk toparlanmasını sağladıkları gözlenmedi. Araştırmanın sonuçları, Avrupa Solunum Yolları Dergisi'nde yer aldı.
Araştırmaya göre İngiltere'de doktoru görmeye giden hastaların büyük çoğunluğu akut öksürük ya da alt solunum yolları enfeksiyonundan şikayet ediyor. Doktorlar sarı ya da yeşil renkte balgam çıkarılması durumu, bakteriye işaret ettiğinden, hastaya hemen antibiyotik veriyor.
Ancak beyaz ya da açık renkte balgam görüldüğü durumlarda pek antibiyotik verilmiyor.
Uzmanlara göre bir hafta boyunca antibiyotik kullananlarla kullanmayanların iyileşme oranları arasındaki fark, binde beşin altında. Bilim adamları ayrıca uyarıyorlar: Antibiyotikleri ne kadar sık kullanırsanız o kadar az fayda sağlarsınız.kaynaklar:Ht/vatan/sağlıkcı

0 yorum:

Yorum Gönder