Pages

19 Nisan 2012 Perşembe

Ev Akarı Nedir

Ev Akarı Nedir
Sağlık life olarak bu gün değineceğimiz ilginç konulardan biri de ev akarlarıdır.Modern toplumlarda ev tozu akarı alerjisi en sık görülen alerjidir. Bu akarlar, insan derinsinden dökülen ölü hücrelerle beslenen, böylelikle yaşamlarının sürdüren göz ile görülmeyen canlılardır. Sıklıkla, halı, kilim, yatak, koltuk takımları ve elbiseler gibi nemli ve ılık ortamlarda büyür ve çoğalır. Alerjen madde akarın dışkısında bulunmamaktadır.


Akarlar ev içerisinde yatılan yataklar, yastık, kilim, koltuk, halıların tüyleri arasında, çarşaflarda çok sayıda bulunabilir. Ama çok küçük yapıda oldukları için kendilerini fark ettirmezler. Çoğu kişinin akar canlısından haberi dahi yoktur. Genellikle süpürülmeyen, temiz olmayan ortamlarda sayıları çok olan akarlar, insanların astım ve bronşit gibi hastalıkların peyda olmasında önemli rol oynarlar.
Ev tozlarında bol miktarlarda akar ve akar dışkı parçacıkları bulunur. Bunlar kuzey ülkelerinde, yüksek rakımlı ülkelerde ve hastanelerde azdır. Bu sebeple ev tozu akarı alerjisi yüksek rakımda ve hastane ortamında şiddetini azaltabilir.
Ev temizliği başta gelen en önemli faktördür. Ev, filtresindeki delik aralığı 0,3 mikrometreden ufak olan bir süpürge ile temizlik yapılması tercih edilmelidir. Bu tip bir elektrikli süpürge akarların süpürgenize çekilmesini sağlayacaktır. Yataklar ve çarşaflar düzenli olarak yıkanmalıdır. Koltuklar ise aralıklarına dikkat edilerek süpürülmelidir. Koltuk altları, toz biriktiren bölgeler oldukları için buraların temizliğine ayrı bir özen gösterilmelidir. Halılar ve kilimler düzenli aralıklarla süpürülmeli ve sirkelenmelidirler.
Evinizin havalandırılmasına özen gösteriniz. Nem ve Havalandırma; Evin havalandırma düzeyini artırmak nemi azaltarak ev tozu akarı sayısını da azaltır. Bunu yapmanın en hızlı yolu pencereyi açmaktır. Nem giderici ve iyonlaştırıcılar oldukça pahalı aletlerdir, yapılan testlerde kullanımının anlamlı bir farklılık yaptığına rastlanmamıştır.Evinizin güneş görmesine dikkat edin. Ev almadan ve ya kiralamadan önce güneşi görüyor olmasına özen gösteriniz. Güneş ışığı girmeyen ortam akarların sevdiği ortamlardır.
Çocuklarınızın oynamaları için tüylü oyuncakları tercih etmeyiniz. Tüyler arası alanlar akarlar için uygun ortamlardır. Evinizde varsa bu tip oyuncaklarda en az 60 derecede yıkamanızı öneriyoruz.kaynak:sağlık

0 yorum:

Yorum Gönder