Pages

29 Mart 2013 Cuma

Seyahat Enfoksiyonları


sağlıklı tatil
Seyahat Enfoksiyonları
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, seyahat esnasında kapılan enfeksiyonun, tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabileceğini bildirdi.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye’ye gelen turist sayısında son yıllarda ciddi oranda artış olduğunu, Türkiye’den de eğitim, iş ve gezi amacıyla çok sayıda insanın farklı ülkelere gittiğini anlattı.
Bu durumun, özellikle seyahat enfeksiyonlarının artmasına neden olduğuna işaret eden Leblebicioğlu, insanların bu konuda daha tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.
Seyahat enfeksiyonu denilince akla önce Ebola ve SARS’ın geldiğini ancak en fazla bağırsak enfeksiyonunun görüldüğünü belirten Leblebicioğlu, ”Bu da gidilen ülkede temiz besin almamaktan, iyi pişirilmemiş gıdalardan, iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden kaynaklanır. Bunlarda mikroorganizmalar ile parazitlerin geçişi kolaylaşır ve ishaller ortaya çıkar” dedi.



ENFEKSİYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, seyahate giden kişilerin temiz su kullanmalarını, bilmedikleri yemekleri yememelerini tavsiye etti. Seyahate gidenlerin yanlarında hekime danışarak bazı ilaçlar bulundurmaları gerektiğini de belirten Leblebicioğlu, temiz su bulunmayan bir yere gideceklere ise klor tabletlerini önerdi.
Leblebicioğlu, yola çıkacakların, gidecekleri bölgenin hastalıkları konusunda da bilgi almaları gerektiğini belirterek, ”Çok zor bir iş değil. İnternetten ya da herhangi bir sağlık kuruluşundan, gidecekleri ülkedeki rahatsızlıkları öğrenip, buna yönelik önlemler alabilirler. Aşı yapılacaksa bir kaç hafta önceden aşılarını yaptırabilirler” dedi.
Yurt dışına giden ve orada enfeksiyon kapan hastaların ülkelerine döndüklerinde de tehlike oluşturduklarına işaret eden Leblebicioğlu, ”Seyahat esnasında kapacağınız enfeksiyon, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabilir. Korunma konusundaki önerileri dikkate almanız, enfeksiyon kaptığınız takdirde de tedavi olmanız gerekiyor” diye konuştu.
AA/HT

0 yorum:

Yorum Gönder