Pages

29 Mart 2013 Cuma

Acı Bakla


Baklagiller familyasından olan acı bakla boyu 100 cm ye kadar yükselebilen ,bir yıllık otsu bitkidir.Halk dilinde dekçe bakla,gavur baklası,mısır baklası,yahudi baklası,termiye tohumu,artamuz ve kurt baklası gibi isimler ile anılır.
acibakla
idrar artırıcı ,kılkurdu ve solcan düşürücü,vucuda kuvvet verici ve kan şekerini ayarlayıcıdır.Acı bir lezzeti vardır,alkolitleri zehirlidir,dogrudan yenmesi halinde sarılıklık belirtileri gösterir.Bu etkiden kurtulmak için tohumlar kaynar sudan geçirilir ve kabukları soyulur; veya ateşte kavurulur.



Kullanım Yeri ve Şekli:

  • Şeker düşürücü olarak ,tavada kavurulur,değirmende öğütülerek toz haline getirilir,bu tozdan her sabah aç karnına bir kahve kaşığı yenir.
  • idrar tıkanıklığı, damar tıkanıklığı veya safra kesesi şikayetlerinde  ve vucutdaki toksinleri atmak için ; kaynamakta olan bir litre suya 100 gr , bakla unu konur 5 dakika kaynatılır ,balla tatlandırılır.Günde 3 defa birer bardak içilir
  • Baş romatizma,lumbago ve siyatik  ağrılarına karşı ;bir miktar acı bakla unu  sirke ile karıştırılarak lapa haline getirilir . Şikayet edilen yere sarılır

0 yorum:

Yorum Gönder