Pages

29 Mart 2013 Cuma

ANASON (MESİR OTU)


Bir yıllık ,beyaz çicekli,otsu bir bitkidir. Güney ve batı Anadolu  bölgelerinde , bilhassa Antalya , İzmir, Muğla ve Balıkesir yörelerinde yetişir.lezzet ve koksu sebebiyle baharat olarakda kullanılır.
anason

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:


  • Gaz söktürücü ve hazım kolaylaştırıcı ,peklik giderici, süt artırıcı ve uyku vericidir. Dolaşım bozuklulkarı  ve gazdan kaynaklanan karın ağrılarında etkilidir.
  • Gaz söktürücü ve hazım kolaylaştırıcı olarak 100 cc. suya 20 gr .konulduktan sonra , beş dakika kaynatılır .Ardından sogutulur . Günde 2-3 çay bardağı içilir.
  • Çocukların karın ağrıları ve uykusuzluklarında  papatya , nane, anason karışımında yapılan çay içilir.
  • Mide bulantılarında , bir çorba kaşığı anason ve yarım limon bir bardak suda kaynatılır .Ymeklerden önce birer çay bardağı içilir.
  • İshal kesici olarak 200 cc. suya 10 gr. nar kabuğu ile 10 gr. anason atılır ve 5 dakika kaynatılır. Yemeklerden önce birer bardak içilir.
  • Barırsak gazlarını söktürmek için 200 gr. suya 20 gr. papatya .10 gr. anason atılarak kaynatılır. Günde 3 defa birer çay bardağı içilir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarında ,kaynamakta olan 25 cc suya 10 gr. anason ile 15 gr. sinemeki atıldıktan sonra , biraz kaynatılır .Çay ğibi günde 2-3 defa içilir.

0 yorum:

Yorum Gönder