Pages

24 Ekim 2011 Pazartesi

Ağız Kokosunun Nedenleri Nelerdir


Ağız Kokosunun Nedenleri Nelerdir

Ağız kuruluğu, tükürük akışının azalması ile ağız temizleme mekanizmasını sekteye uğratır ve ağız içinde üreyen bakteriler kötü kokunun oluşmasına neden olur.
Ağız Sağ.-Çene Cerrahisi Prof. Dr. Gülsüm Ak konuyla ilgili bilgilendirdi...
Her beş kişiden birinin yaşadığı ağız kuruluğu giderildiğinde rahatsızlık ortadan kalkabilir.


Günümüzde her yetişkinden biri ağız kuruluğu problemiyle karşı karşıya geliyor. İlaç kullanımı, radyoterapi, hormonel hastalıklar (diyabet), beslenme bozuklukları, depresyon gibi psikolojik bozukluklar ve yaşlanma gibi nedenler ağız kuruluğuna sebep olabilir. Öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Şekersiz sakız çiğnenmesi, tütün ve alkol kullanımının azaltılması gerekir. Baharatlı yiyeceklerin kuru ağızlarda rahatsızlık verebileceği unutulmamalıdır. Sık sık su içilmelidir. Ayrıca tükürük azlığında diş eti hastalıkları ve çürük oluşumu artacağı için florlu macun, jel ve gargara dişleri korumak için kullanılmalıdır.
Ağız kuruluğunu rahatlatmak için özel olarak formüle edilmiş çalkalama suları ve jeller tükürüğün doğal savunmasını destekler. Ağız yıkama solüsyonundan yaklaşık 15 ml. (bir çorba kaşığı) kadar kullanılması yeterlidir. Bir çorba kaşığı kadar solüsyonu ağzın içinde 30 saniye kadar çalkalayın ve tükürün.
Eğer boğazınızda kuruluk varsa, günde iki ve ya üç kez bir çorba kaşığı yutabilirsiniz. Nemlendirici jeli de günde iki defa ağız içi kuruluktan kurtulmak için kullanabilirsiniz. Yaklaşık 1 – 2 cm uzunluğundaki jeli, dilin üzerine sürerek ağız içi ve diş etlerine uygulayınız. Fazlasını yutmanızda sakınca yoktur, boğazınızın nemlenmesine de yardımcı olur. Uyguladıktan sonra en az 15 dakika yiyecek ve içecek tüketmeyin.
Kaynak:HT/ Sağlık ve Yaşam Dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder