Pages

20 Ekim 2011 Perşembe

Muşmulanın Faydaları

Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.

Ülkemizde Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde yetişir

Latincesi : Mespilus germanica
Yaygın kullanımlar :
•beşbıyık
•döngel
Tanıtım :
•Gülgiller familyasından; kış aylarında yaprak döken, eğri büğrü övdeli, dallı budaklı küçük bir ağaçtır.
•Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir.
•Meyvesi, buruk ve hoşa gitmeyen bir tattadır.
•Etlidir.
•5 bölmesi vardır.
•İyice olgunlaştıktan sonra yenir.
Faydaları :
•Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
•Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar.
•İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir.
•Kan dolaşımını düzenler.
•Sinirleri güçlendirir.
•Mide hastalıklarında faydalıdır.
•Lumbago ve nikriste kullanılır.
•Ana karnındaki ceninin düşmesini önler


Muşmulanın Faydaları: Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıkları, lumbago ve nikriste faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Düşük yapmayı engeller.

Muşmulanın Kullanımı: Muşmula meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir. Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılabilir. Muşmula çekirdeği idrar arttırır. Muşmula yaprakları kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelir....sağlık

0 yorum:

Yorum Gönder