Pages

24 Ekim 2011 Pazartesi

BOYUN FITIĞI NEDENLERİ



BOYUN FITIĞI NEDENLERİ
Boyun fıtığı günümüzde sık sık rastadığınım hastalıkların başında geliyor.

OLUŞUMU:
Kafa tabanından itibaren 7 adet omur cisminden oluşur. Her omur cisminin ortasında, beynin devamı olan omurilik bulunur. Vücudun çeşitli yerlerinden beyine dönen duyular veya beyinden vücuda dağılan emirler omurilik içinde seyreder. Boyun bölgesinde her omur cismi hizasından çıkan sinirlerde kola ve sırta yayılarak, bu bölgelerin duyu ve hareketini sağlar. Omurgalar arası yastıkçık dediğimiz disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus ) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın , daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ:
Hastalar tek taraflı koluna doğru yayılan bir ağrıdan şikayet ederler.Ağrı parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber olabilir.Ağrının yayıldığı kolda kuvvet kaybı olabilir.Hastalar ellerine aldıkları ağır cisimleri yere düşürmekten şikayet ederler. Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar. Eğer bası daha da ilerlerse yürüme güçlüğü ve dengesizlik de oluşur. Kişi idrarını ve dışkısını tutamaz hale gelir.

TEŞHİS:
Kesin teşhis için MR çektirilir.MR'ın olmadığı yerlerde tomografide iş görebilir.Ancak MR varsa tercih edilmelidir.

TEDAVİ:
A-Sadece ağrı varsa: ilaç tedavisi + istirahat + yüzme
B-Ağrı ve uyuşma varsa: Fizik tedavi
C-Güç kaybı varsa: Ameliyat

AMELİYAT:
Önden ufak bir kesi ile girilir. Mikroskop altında omuriliğe ve sinirlere bası yapan fıtık temizlendikten sonra cilt gizli dikişle kapatılır. Hasta iki saat sonra ayağa kalkabilir, üç saat sonra evine gidebilir. Üç-dört gün sonra işine dönebilir.

KESİNLİKLE BEKLENMEMESİ GEREKEN DURUMLAR:
-Yürüme bozukluğu
-Elden cisimleri düşürme
-Dengesizlik
-Kol kaslarında erime

0 yorum:

Yorum Gönder