Pages

18 Kasım 2013 Pazartesi

SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ

SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Obezite, kalp hastalıkları, kanser, diabet gibi kronik hastalıklardaki artış her geçen gün devam ediyor. Bu hastalıklardan korunmak için ne yediğimiz kadar besinleri nasıl pişirdiğiniz de çok önemli. Pişirirken kullandığımız yöntemler hem sağlığımızı hem de pişirdiğimiz yemeğin lezzetini etkiler.

Mangal Yaparken Dikkat

Besinleri mangalda pişirme yönetimi özellikle bahar ve yaz aylarında çok tercih edilen bir yöntemdir. Mangalda et ve sebzelerin yağ eklenmeden pişirilmesi kalori açısından fayda sağlar. Fakat mangal kömürüne yakın olarak pişirilen besinler kömürün yanması ile açığa çıkan kanserojenlerin besine yapışmasına sebep olur. Bu nedenle ateş ile besin arasında 15 cm aralık olması önemlidir. 15 cm kuralına uyulduğu takdirde mangal hem keyifli hem de sağlıklı bir pişirme yöntemidir.

Fırında Pişirme

Besinlerin az yağ eklenerek fırında pişirilmesi hem sağlık açısından hem de kalori alımı açısından çok daha sağlıklıdır. Balık ve etli yemekleri kızartma veya yağda kavurarak pişirmek yerine fırında az zeytinyağı, az su ve sebze ile pişirmek hem kalori alımını azaltacak hem de pişirme sırasındaki besin öğeleri ve vitamin kayıplarının en alt seviyelere inmesini sağlayacaktır.

Kendi Buharında Pişirme

Buharda pişirme, yiyeceklerin özel kaplarda suya değmeden sadece su buharında pişirilmesi yöntemidir. Özellikle sebzeler için çok uygun olan bu yöntem en sağlıklı pişirme tekniğidir. Bu pişirme tekniğinde besinler, daha az zamanda daha az ısıya maruz kaldığı için C – A – E vitaminleri başta olmak üzere besin değerlerinde diğer pişirme yöntemlerine göre daha az kayıp sağladığından daha sağlıklıdır. Yiyeceğin içeriğindeki nişastanın kırılması veya yumuşaması, selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır. Yemeği damak tadına uygun, sindirilebilir hale getirir. Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir. Yemeğin kalitesini, rengini, lezzetini ve dokusunu geliştirir. Çözünebilir besin öğeleri kaybını aza indirger. Besinleri kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirir. Düşük basınçla pişirme ile proteinin zarar görmesi engellenir.




Haşlamada Zamana Dikkat

Haşlama yöntemi de çok fazla kullandığımız bir pişirme tekniğidir. Kaynar veya soğuk suya atılan besinler bir süre su kaynadıktan sonra, ısı azaltılarak pişene kadar kaynatılır. Burada en dikkat edilmesi gereken nokta, besinlerin çok uzun süre kaynatılıp çok fazla ısıya maruz kalması durumunda besinlerde vitamin ve besin öğesi kayıplarının oluşmasıdır. Bu yüzden kaynayan suya besini atıp kısa sürede pişirmek en doğru yöntemdir.

Sote Etme

Küçük ve ince parçalanmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışma yapmayan tava kullanıyorsanız yağ ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa bir tatlı kaşığı yağ ilave ederek sote işlemini yapmanız mümkün olabilir. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.

Kaynak:Yudum.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder