Pages

4 Kasım 2013 Pazartesi

Mide Gribi

Mide Gribi
Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Operasyon Müdür Yardımcısı Dr. Behiç Berk Kuğu’ya göre ‘gastroenterit’in yüzde 80’inin ortaya çıkış nedeni virüsler. Bu virüsler, iyi temizlenmemiş yüzeylerden, dışkı bulaşmış besinlerden, sudan ve hatta havadan bulaşabiliyor. Hastalığın tıbbi adı gastroenterit olmasına rağmen halk arasında sıklıkla mide gribi, mide üşütmesi olarak da isimlendiriliyor.

 Hastalık öncelikle bulantı, kusma ve ishal ile kendisini gösteriyor. Daha sonrasında da ateş ve halsizlik ile seyrediyor. Virüslerin kişiye bulaşmasının ardından hastalık bulgularının ortaya çıkması ortalama 24-48 saati bulabiliyor. Özellikle çocuklarda görülen bu şikâyetler, doktora danışmadan aileler tarafından giderilmeye çalışıldığında, sıvı kayıplarının artmasıyla beraber çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu tür hastalık belirtileri asla hafife alınmamalı.




Çocuklar arasında daha yaygın

 Dr. Behiç Berk Kuğu, ‘gastroenterit’in en çok ekim, kasım, aralık gibi soğuk aylarda ve özellikle çocukların maruz kaldığı bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Viral gastroenterit daha çok bu aylarda görülüyor. Bakteriyel gastroenterit ise sudan bulaştığı yaz aylarında da salgın haline gelebiliyor. Okullar, anaokulları gibi bulaşıcılığın yüksek olduğu ortamlarda çocuklar arasında yaygın olarak görülüyor. Bunun bir başka nedeni de el yıkama gibi kişisel hijyenine dikkat etme bilincinin çocuklarda yerleşmemiş olması. Hastalığın en tehlikeli yanı, uzun süren kusma ve ishalin neden olduğu sıvı kaybı. İleri derece sıvı kaybı telafi edilmezse organ yetmezliklerine, hatta yaşam fonksiyonlarının durmasına yol açabilir.


Neler yapılmalı?

El temizliğine özen gösterin. Çocuklarınıza da el yıkama ve hijyen eğitimi verin. Yiyecek, içecek ve hatta mobilya, parmaklık, halı ve kapı gibi yüzeylerden çok çabuk bulaşabilen bu virüslere karşı korunmak için, hijyenin en önemli korunma yöntemi olduğunu unutmayın. Meyve-sebze gibi gıdaları iyice yıkayın. Temizliğinden kuşku duyduğunuz gıdalardan uzak durmakta fayda var. Hastalığa bağlı bir ishal durumunda sıvı kaybına karşı bebeğinizi bol bol emzirin.

0 yorum:

Yorum Gönder