Ülkemizde yirminin üzerinde çeşidi vardır. Alıcın olgun meyveleri
toplanır,iplere dizilir ,çarşı pazarlarda yemiş olarak satılır.Halk
arasında ekşi muşmula,,edran,geviş,yemişen,geyik dikeni adları
ilede tanınır.Alıcın meyve ,çicek ve yapraklarının sinirleri
yatıştırmada,tanisiyon düşürmede ,çeşitli kalp ve kan dolaşımı
hastalıklarında geniş bir kullanımı alan vardır.Meyveleri kabız
etkilidir. Ayrıca idrar artırıcı ,kalp ve hafıza güçlendiricidir .Meyve
ve çiceği ,kalp ve tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:
- Meyvesinden yapılan alıç sirkesi meşhurdur.Tansiyon ve şeker düşürücü olarak kullanılır .Sirkeden sabah akşama aç karnına birer çay bardağı içilir.Daha fazla kullanılmasında mahzur yoktur.Bilhassa küçük tansiyonu yükselen kişiler 4-5 defa bu sirkeden içerse tansiyon normal seviyelere iner.Ayrıca , idrar artırıcı ve ishal kesici olarak da kullanılır
- Baş ağrısı ,tansiyon , sinir bozukluğu ve kalp çarpıntıları ve damar sertliğine karşı ,alıç meyvelerinin ezilerek suyu çıkarılır ,balla ile karıştırılarak yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.
0 yorum:
Yorum Gönder