Pages

25 Aralık 2013 Çarşamba

Rektum Kanseri

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezer Sağlam, Batı dünyasında en sık rastlanan üçüncü kanser tipi olan ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sırada yer alan rektum kanserinin önemine dikkat çekti. Sezer, bütün kanser türlerinde olduğu gibi rektum kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade ederek, “40 yaşından itibaren kolonoskopi ve gastroskopinin 10 yılda bir yapılması gerekiyor” dedi.
Rektum kanserinde ‘erken teşhis’ çok önemli
KORAY TAŞDEMİR’İN RÖPORTAJI - Son yıllarda özellikle beslenme biçimindeki değişimler ve çevresel faktörlerin etkisiyle en çok görülen hastalık tipidir kanser. Kalıtsal özelliklerin yanında, yaşam tarzımın da etkili olduğu kanser türleri içerisinde en tehlikeli türlerinden biri ise rektum kanseri.  Makat ile ilgili bir kanser türü olmasından ve makat ile ilgili hastalıkların konuşulmasının toplumumuzda ayıp addedilmesinden ötürü hakkında pek fazla bilgi sahibi olmadığımız rektum kanserini, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi’nden Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezer Sağlam ile konuştuk. Sezer, rektum kanseri konusunda bilinmeyenleri, hastalıktan korunma yollarını ve hastalığın tedavi yöntemlerini Akit okurları için anlattı. 

Mükemmeliyetçilik Hastalığı ?




Mükemmeliyetçilik Hastalığı ?

Psikiyatri uzmanı Dr. Sıtkı Karaca, mükemmeliyetçi kişilik yapısının, tükenmişlik sendromunda önemli bir risk faktörü olduğunu belirterek, 'Her şeye yetişmeye çalışmak, işleri mükemmel yapmaya çalışmak, zamanla yarışmak, beklentileri yüksek tutmak, sarfedilen enerjinin beklentilerini karşılayamayacağını düşünmek, 'hayır' diyemediğinden gerek işte gerekse özel yaşamında birçok yükü üstlenmek de tükenme hissinin baskın çıkmasında büyük pay sahibidir.' dedi.

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) tarafından Diş Hekimleri Haftası dolayısıyla düzenlenen "İş Hayatında Tükenmeden Yaşamak" konulu konferans, Güney Marmara Kalkınma Ajansı salonunda verildi. 

Uzm. Dr. Karaca'nın konferansına, diş hekimlerinin yanısıra çok sayıda sağlık mensubu katıldı. Konferanstan önce Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'nun yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğü çalışmaların anlatıldığı bir sunum yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen BALSADER Başkanı Dr. Fatih Erden, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dernek olarak ESAFED ve Veskon'la ortak yürütülen, Somali, Sudan ve Mali'de yapılan sağlık çalışmalarını anlattı. 

Sağlıklı Şişmanlık ?




Sağlıklı Şişmanlık ?
60 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalar kolesterol, tansiyon ve şeker seviyesi normal bile olsa vücuttaki fazla yağın sağlık açısından hâlâ risk oluşturduğunu gösterdi.

Daha önce ise bireyin sağlıklı olması halinde fazla kilonun sağlık açısından tehdit teşkil etmediği düşünülüyordu.

Araştırma Annals of Internal Medicine adlı dergide yayımlandı.

Araştırma kapsamında 1000 kadar yayımlanmış araştırmanın bulguları incelendi.

Toronto'daki Mount Sina Hastanesi'nden araştırmacılar, kalbin 10 yıldan uzun süre gözlenmesi durumunda aşırı kilo bakımından sağlıklı bir durum sözkonusu olmadığını gördü.

Bebeklerde Sancı




Bebeklerde Sancı

Gece gündüz devam eden, çoğunlukla akşam saat 6 ile gece yarısı arasında, annenin en yorgun olduğu ve belki de diğer çocuklarının ihtiyaçları ile ilgilenmesi gereken zamanda şiddetlenen yenidoğan ağlama krizleri, kolik yani gaz sancılarından kaynaklanabiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ömer Berk nedeni bilinmeyen kolik sancıları yaşayan bebeklere nasıl müdahale edilmesi konusunda anne ve babalara önemli tavsiyelerde bulundu.
Bebeklerin 6'ıncı haftadan itibaren 3 saat gibi bir süre boyunca huzursuz olmaları beklenen bir durumdur ve genellikle 3-4 aylık olduklarında bu keyifsizlikleri 1 ya da 2 saate inmektedir. Eğer bebek birkaç saat içinde sakinleşiyor ve günün diğer kısmında huzurlu oluyorsa, anne ve babaların alarma geçmelerine gerek yoktur.

Diyet Kola İşe Yarıyor Mu?




Diyet Kola İşe Yarıyor Mu?
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre diyet kola karın bölgesinde yağlanmaya neden oluyor. Ayrıca içinde bulunan kimyasal maddeler yaşlanma sürecini hızlandırıyor.

ABD’de yapılan bir araştırma bugüne dek diyet yapanların dostu olarak görülen diyet kolanın özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olduğunu öne sürdü. Milliyet'te yer alan habere göre, diyet koladaki kimyasal maddelerin vücudun yağları karın bölgesinde biriktirmeye ittiği ve bu tarz yağlanmanın “diyet kola göbeği” olarak anılmaya başlandığı ifade edildi.

İnsan Beynini Öldüren Gıdalar

Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edildi. Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade ediliyor. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.

Alkol
Alkolün karaciğeri iflas ettirdiği biliniyor. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.

Fast Food
Yakın zamanda Montreal Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koydu. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açar. Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlandı.

İnsan Beynini Öldüren Gıdalar

Kızarmış yiyecekler
Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar. Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edildi.

İşlenmiş veya önceden pişirilmiş gıdalar
Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer'a neden olur.

Çok tuzlu gıdalar
Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. Bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Zekayı da gerilettiği ispat edildi.

Sakız Çiğnemenin Zararları



Sakız Çiğnemenin Zararları
İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Nathan Watemberg ve ekibinin araştırmasına, kronik baş ağrıları olan ve günde 1-6 saat sakız çiğneyen gençler katıldı.

Bilim adamları, gençlerden 1 ay boyunca sakız çiğnememesini istedi. Sakız çiğnemeyi bir süre bırakanların baş ağrılarının tamamen kaybolduğu, bazılarınınkinin ise sıklığı ve şiddetinin azaldığı görüldü.