Pages

26 Mart 2014 Çarşamba

Yaşlılık Depresyonu



Yaşlılık Depresyonu
En büyük nedenlerinden biri de, gençlerin ninelerini-dedelerini daha az dinler hale gelmesi, aradaki bağın zayıflaması! Oysa, sosyal hayata katılımlarının artırılması ve psikolojiyi de olumsuz etkileyen bazı hastalıklarının fark edilerek tedavilerinin sağlanması durumunda depresyonun, yerini pozitif bir yaş alma sürecine bırakması mümkün. En çok da daha önce iş hayatında yer alıp emekli olan kadınları etkileyen yaşlılık depresyonuna, Türkiye'de yanlış tanı ile Alzheimer hatta bunama teşhisi bile konulabiliyor! Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, yaşlılık psikolojisi ve yaşlılık depresyonu ile ilgili önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu.

Skolyoz



Skolyoz
Skolyoz genel olarak omurganın eğriliği olarak tanımlanmaktadır. Skolyoz vücutta deformasyon oluşturduğu gibi, ilerlemesi durumunda kalp ve akciğer komplikasyonlara da yol açabilen bir sorundur.
Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, İleri dönemlerde sık sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, akciğer havalanmasında bozulma, vücutta genel oksijenlenmenin bozulması, sağ kalp yetmezliği gibi ağır klinik bozukluklara yol açabilmektedir. Ayrıca duygusal bozukluklar ve kozmetik deformitelere de neden olur.

Skolyozlu olguların erken dönemde saptanması ve gerekli tıbbi önlemlerin alınmasına bağlı olarak, hastaların pek çoğunda ilerlemesi önlenebilir.

Gamze Yılmaz Yanartaş, Skolyozda hastalığın seyrine etki eden çeşitli faktörler vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet, olgunlaşma, eğriliğin tipi, büyüklüğü ve diğer faktörler olarak sayılabilir.

Skolyozların büyük çoğunluğu okul taramaları sonucunda ortaya çıkarılmaktadır. Okul tarama programları ilk kez 1940'larda başlamış ve daha sonra birçok ülkede rutin hale gelmiştir

Keçi Sütü Sabunu




Keçi Sütü Sabunu
Anne sütünden sonra vitamin ve protein açısından anne sütüne en yakın süt olarak bilinen keçi sütünün, sabunu da en az sütü kadar faydalı. Faydaları saymakla bitmeyen keçi sütü sabunu vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Birçok vatandaş ise keçi sütü sabununu gördüğünde ‘Keçi sütünün sabunu mu olur?' diyerek şaşkınlık yaşıyor.

Keçi sütü sabunu, vücuttaki siyah noktaları temizliyor. Keçi sütü özlü doğal sabunlar düzenli kullanıldığında cildin derinlemesine temizlenmesine yardımcı oluyor. İçerdiği proteinler sayesinde akneye neden olan bakterileri öldürüyor, gözenekleri sıkılaştırıyor. Bu şekilde daha taze ve genç bir görüntü ortaya çıkıyor.

Körler neden kanser olmaz?



Körler neden kanser olmaz?

Tevfik Dorak, İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nde kanser araştırmaları yapan bir Türk doktor. Dorak'ın dünya tıp literatürüne geçmiş çarpıcı bulguları var. Bunlardan biri, karanlıkla-kanser arasındaki ilişki.Dorak, vücudun hücre yenileyici ve bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlıkta salgıladığını hatırlayıp uyarıyor: 'Karanlıkta uzun ve düzenli uyku bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırıyor. Körlerde kanser riski bu yüzden az'

Kulak çınlamasının sebepleri



Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. M. Engin Çakmakçı “Her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonuyla konuşanlarda kronik kulak çınlaması artıyor” dedi.
 

Aslında toplumun yüzde 10-15’inin kulağının çınladığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. M. Engin Çakmakçı “Her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonuyla konuşanlarda kronik kulak çınlaması artıyor” dedi.

İşte kulak çınlamasından korunmanın yolları:

Gürültüden uzak durun.

Çınlamaya yol açabilecek ilaçları, eğer çok gerekli değilse kullanmayın.

Hipertansiyon ve diyabet tedavi edilmeli.

Fazla tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı ve kan basıncı düzenli şekilde kontrol ettirilmeli.

Daha hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli.

Zona

zona
Zona
Göğüs veya gövdede veya yüzde ve popüler , genellikle tek bir tarafta olmak üzere görülen ve sinirler süresince yakıcı ağrılara, zona veya herpes zoster denir. Rahatsızlık başladıktan birden çok gün ardından ağrıların olduğu yerde, bir kırmızılık ve ortasında içi su dolu minik kabarcıklar görülür. Bu bulgular bir hafta kadar sürdürür . Iyileştirme için aşağıdaki reçeteler uygulanır.
Tedavi için gereken malzeme : Sirke, zeytinyağı, su.
Hazırlanışı : Bir çay bardağı ilgisiz su ile bir kahve fincanı sirke karıştırılır. Hastalıklı yerlere kompres yapılır. Ardından zeytinyağıyla ovulur

Yılancık Hastalığı

yılancık
Yılancık
Küçük yara ya da sıyrıklardan giren mikropların ne sebeple meydana geldiği ve tıp dilinde Erizipel olarak bilinen bir çeşit deri hastalığıdır. Milletçe içinde kızılyürük denir. Mikrop kapıldıktan bir kaç saat ya da birden çok gün sonra; hastada ateş ve titreme görülür. Özellikle , surat , burun kanatları ya da baldırlarda; çevresi kabarık, yaygın kızarıklık ve ağrı görülür. Bu bölge, bir zaman ardından şişer, deri gerilir. Bununla Birlikte iştahsızlık ve baş ağrısı da görülebilir. Yılancık ihmal edilmemesi lazım gelen bir hastalıktır. Bunun amaçlı de güzel bir iyileştirme şarttır. Rehabilitasyonun önce koşulu , yatak istirahatidir. Bununla Birlikte hekimin tavsiyelerine uyulup, aşağıdaki reçeteler de ugulanır.
Tedavi amaçlı gereken malzeme : Limonata, içki .
Hazırlanışı : Bir bardak limonataya 5 damla içki konup gün içerisinde bir kere içilir.

Şirpence



Şirpence
Daha çok ense, sırt ve kaba etlerde beliren birden çok çıbanların birleşmesi ile oluşan ve çabuk genişleyen bir çeşit kan çıbanıdır. Aşağıdaki reçeteler iyileştirme için uygulanır.
Tedavi amaçlı gerek olan malzeme : Suteresi.
Hazırlanışı : Çıbanın üst kısmına , taze koparılmış suteresi yaprağı konur. 15 dakikada bir değiştirilir.

Skorbüt



Skorbüt
C Vitamini eksikliğinin ne sebeple olduğu bir hastalıktır. Daha ziyade 5-6 ay müddetle yeterli C vitamini alamayan çocuklarda belirir . Hastada dermansızlık, zayıflama, ve kanamalar görülür. Yaraların iyileşmesi gecikir, diş etleri şişer ve mikrobik hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Minik çocuklara altını çizen 4 çorba kaşığı kıtır sıkılmış portakal, limon ya da greyfurt suyu verilirse, skorbüt olmaları önlenmiş olabilir . Büyüklerde görülen skorbüt rehabilitasyonu amaçlı aşağıdaki reçeteler uygulanır.
Tedavi amaçlı gereken malzeme : Çam yaprağı, su.
Hazırlanışı : Bir su bardağı kaynak suya, bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çam yaprağı konur. 1/2 saat bekletildikten ardından süzülür, içilir.

Siyatik

siyatik-siniri1
Siyatik
Üst bacağın arka bölümü , arka bacağın harici tarafı ve siyatik siniri süresince dağılan ağrıya siyatik denir. Ağrı, bazen aniden ciro . Bazen de ağır ağır ilerler. Otururken, kalkarken, uzanırken hareketler zorla yapılır. Belkemiğinin aşağıya bölgesi, hassastır. Ağrılar yürürken, öksürürken ve gerinirken hepten artar. Milletçe içinde öfke romatizması da denir. Sebebi , omurlar içinde kıkırdak disklerin yerinden oynaması, başka bir deyişle disk kayması, omurganın aşağı kısmının iltihaplanmış ya da yaralanmış olması, dizkapağı irini ya da öfke iltihabıdır. Rehabilitasyonun önce koşulu yatak istirahatidir. Bununla Beraber yatak altına kalın bir tahta koymalı, 2 yastıktan pek da yastık kullanmamalıdır. Iyileştirme için aşağıdaki reçeteler kullanılır.
Tedavi amaçlı gereken malzeme : Andızotu.
Hazırlanışı : İki tane andızotu kökü dövülüp, ağrılı yerlere sürülür. 3 saat ardından ılık suyla yıkanır.

Sıraca Hastalığı



Sıraca Hastalığı

Tıp dilinde scrofula denir. Bir çeşit kronik deri veremidir. Sebebi , boyundaki lenf bezlerinin veremidir. Ek Olarak ziyade boyun kısmında ve yüzde acısız şişliklerle belirir . Bir zaman ek olarak sonra patlayan bu şişliklerden iltihap akar. Iyileştirme amacıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır.

Tedavi amacıyla gereken malzeme : Ceviz yaprağı, su.
Hazırlanışı : 4 bardak suya 40 gr ceviz yaprağı konur. Haşlandıktan ek olarak sonra süzülür. Gün Içerisinde 3 kere birer çorba kaşığı içilir.

Raşitizm Nedir

rasitizm
Raşitizm Nedir
Çocuklarda görülen bir tür kemik hastalığıdır. Sebebi , yeterli D vitamini almamaktır. Çoğunlukla yeterli güneş görmeyen, sıhhi olmayan, rutubetli, karanlık ve basık tavanlı evlerinde hayatını sürdüren , yeterli süt içmeyen ve haddinden fazla miktarda unlu gıdalarla beslenen çocuklarda görülür. Rahatsızlık çoğunlukla 2 yaşında belirir . Çocukta huysuzluk ve sürekli terleme görülür, iştahı yetersizdir . Bazıları kabızlık çeker, bazıları da ishal olurlar. Kasları gevşektir. Derileri nefes ve kansızdır. Dişleri geç çıkar ve erken çürür. Ayakta durmayı ve yürümeyi geç öğrenir. Bacak kemikleri çarpıktır. Düztabanlık görülür. Deniz, kum ya da güneş banyoları, kış aylarında da, haftada 3 kere ılık banyo yaptırmak yaralıdır. Aşağıdaki reçeteler de kullanılır.
Tedavi amaçlı gereken malzeme : Zeytinyağı ya da cevizyağı.
Hazırlanışı : Hastanın vücudu zeytinyağı ya da cevizyağıyla ovulur. 6 saat ardından ılık banyoda yıkanır.

3 Mart 2014 Pazartesi

Aşırı Temizlik Takıntısı



Aşırı Temizlik Takıntısı
Alerjiden korunmanın yollarını anlatan uzmanlar: Çok temiz ortamlarda büyüyen ve az enfeksiyon geçiren çocuklar; yeteri kadar mikropla karşılaşmadığı için alerjiye daha yatkın.


Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, alerjiye neden olan etkenler hakkında bilgiler verdi...

Alerjiler nasıl ortaya çıkar?
Alerji belirtileri, alerjenlerle ilk temas esnasında oluşmaz. Vücut yabancı maddelerle karşılaştığında bağışıklık sistemi onları tanımayı ve belleğine almayı öğrenir; sonra da antijen denilen bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek yanıt verir. Bu süreç, duyarlılaşma olarak bilinir. Atopik, yani alerjik bünyeye sahip kişilerde; alerjenlerle bağışıklık sisteminin tekrarlayan karşılaşmaları sonucunda, alerjenlere karşı IgE tipinde antikorlar oluşur. Bu IgE antikorları da; çevrede bulunan ve normalde zararsız olan alerjenlerle (polenler, ev tozları vb.) etkileşime girerek alerjik reaksiyonu başlatır.

Arka Cepte Cüzdan Taşımanın Zararları




Erkeklerin, arka ceplerinde cüzdan taşımaları durumunda, omurganın yanlış pozisyonda tutulmasına bağlı kayma meydana gelebiliyor. 

Arka Cepte Cüzdan Taşımanın Zararları

Fizik Tedavi Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Gülçin Gülşen, alışkanlıkların doğrudan omurilik sağlığını etkilediği belirterek, "Her gün uzun saatlerce ayakta kalma ve çoğunlukla erkeklerin arka ceplerinde cüzdan taşıma ve üzerine oturma alışkanlıklarının yaşam boyu devam etmesi durumunda omurganın yanlış pozisyonda tutulmasına bağlı kayma meydana gelebilir. Erkekler bu yüzden siyatik ağrısı çekebilir" dedi. Siyatik ağrısının bacaklardaki sinir boyunca yayılan önemli bir ağrı çeşidi olduğunu belirten Gülşen, “Genellikle alt bel bölgesinde başlayan siyatik siniri ağrısı, uyluk kemiğinin arka ve yanında belirir,