Pages

29 Ocak 2014 Çarşamba

Hamilelik Varisi


Bacaklarda daha fazla meydana gelen varis, görsel ve psikolojik açıdan rahatsızlık veriyor. Ameliyata kadar uzanan ağrılı bir sürece neden olan varis, hamilelik döneminde daha fazla görülüyor.

Varisten korunma yollarını anlatan Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Süheyla Keser, “Varis, toplardamarların genişleyerek cilt üzerinde belirgin hale gelmesidir. Mavi veya mor rengindeki bu damarlar, sıklıkla bacaklarda görülür. Bazen genital bölgede de gözlenebilir. Çok az veya hiç bir şikayete neden olmayabilirler. Bazen de bacakta ağırlık veya yorgunluk hissine yol açabilirler. Variköz venlerin yoğun olduğu bölgelerde kaşınma ve yanma hissi olabilir. Şikayetler özellikle günün sonuna doğru şiddetlenir” dedi.

Doğum Koçluğu



Sağlık Bakanlığı, sezaryenin azaltılmasına yönelik önlemler kapsamında, anne adayının endişesini gidermek ve doğum stresini en aza indirmek için 'doğum koçları'nı devreye sokacak.


Sağlık Bakanlığının, sezaryenin azaltılmasına yönelik önlemler kapsamında devreye sokacağı doğum koçları, anne adayının endişesini giderecek ve doğum stresini en aza indirecek.

Meme Kanserinde Risk Faktörleri



Prof. Dr. Serdar Saydam, aşırı alkol tüketen, doğum yapmayan, çocuğunu emzirmeyen kadınların meme kanseri riski altında olduğunu söyledi.


Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, meme kanserinin kadınların "korkulu rüyası" haline geldiğini, bu hastalığın meme başının içeri çökmesi, meme başından sıvı gelmesi, deride çekilme, kızarıklık ve renkli kısımda egzema gibi belirtilerle kendini gösterebildiğini belirtti.

Mıknatıslı Migren Tedavisi



İngiltere'de bazı migren türlerinin manyetik titreşimle tedavisi için mıknatıslı bir aygıt kullanılabileceği açıklandı.

Sağlık alanında standartları denetleyen kuruluş NICE, eldeki verilerin sınırlı olmasına karşın transkraniyal manyetik simülasyon (TMS) olarak adlandırılan yöntemle bazı migren hastalarında görülen semptomların hafifletilebileceğini kaydetti.

Diş Sağlığında Önemli Noktalar




Diş Sağlığında Önemli Noktalar

Ağız ve diş hastalıklarının vücudumuzdaki birçok rahatsızlığın habercisi olduğunu söyleyen Dr. Özbölük diş sağlığında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı.

Birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını ve halk arasında diş sağlığı ile ilgili pek çok yanlış uygulama ve tedbirin doğru sanıldığını belirten Hospitadent Hastanesi‘nden Doktor Selçuk Özbölük, yalnızca “diş ağrısı” olarak adlandırılan belirtilerin bile temelde bazı önemli tıbbi ve psikolojik sorunların habercisi olabileceğini söyledi.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye'de ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinç oluşmadığına dikkat çeken Dr. Özbölük, “Ağız ve diş hastalıklarında meydana gelen bozukluklar; beslenme, çiğneme problemleri, tat alma, gülme, kahkaha atma, uyku ve konuşma gibi fonksiyonel işlevleri negatif yönde etkileyebilmekte. Bunlara bağlı olarak da sosyal ilişkilerde zayıflama, utangaçlık, özgüven kaybı, anksiyete ve depresyon gibi psikososyal sonuçlar ortaya çıkabilmekte” dedi. Özbölük, Ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru sanılan 10 yanlışı anlattı: