Pages

8 Nisan 2013 Pazartesi

EBEGÜMECİ


ebegumeci

ETKİ VE KULLANIMI :

  • Halk arasında bağarsak yumuşatıcı,balgam söktürücü  ve böbrek temizleyici olarak kullanılır
  • Kolit ve bağarsak sancılarında yaprakları pişirilerek yenir.
  • Böbrek hastalıklarında ve böbreklerdeki kumu temizlemek içinyaprak ve çiçekleri çay gibi demlenir, günde 3-4 bardak içilir.Ayrıca yaprakları tere yağı ile pişirilerek yenir.
  • Öksürük ve ses kısıklığı ve bademcik rahatsızlıklarında akşamdan 4 bardak suya bir avuç yaprak ve çiçek konur. Bir gece bekletilir. Sabah su ile gargara yapılır.Ayrıca günde 3 bardak içilir.

GÜNLÜK (Akgünlük-Karagünlük)


Günlük elde edilen ağaçlar Afrika,Hindistan,Somali,Suudi Arabistan ve Yemen‘de yetişir.Orta büyüklükteki bir ağacın gövdesine cizikler açıldığında,süt kıvamında bir sıvı akar.Bu sıvıkısa sürede,havada oksitlenerek sertleşir.reçinemsi,açık kahverengi ve zamk gibi bir sakız haline gelir.
günlük

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:


  • Kuvet verici ve sinirleri yatıştırıcı olarak,50gr günlük ezilerek toz haline getirildikten sonra,yarım kilo balla karıştırılır.Günde üç defa birer kaşık yenir.
  • Akgünlük hafızayı güçlendirir,unutkanlığı giderir.50gr akgünlüğe 200gr kara üzüm karıştıralarak dövülür,birer kaşık yenir.günde 5gr içeçek şeklinde,gece suya konur,sabah aç karnına içilir veya hergün sabah akşam beşer gramı ağızda çiğlenilir.
  • Romatizma ve sinir ağrıları için,günde 150 gr zeytin yağına, dövülerek 15 gr konur.Kaynamakta olan su banyosu üzerine konularak karıştırılır,yarım saat sonra buhardan indirilir.Bununla adadeler veya ağrıyan yerlere ovulur.
    Sabah ve akşam yemeklerden önce tozundan,bir çay kaşığı içilir.
  • Öksürük veya nefes darlığında,yarım kilo bala 50gr akkünlük ve20 gr sinirli ot tohumu ve yaprağı karıştırılarak macun haline getirilir.Günde üç defa birer kaşık yenir.Buharı yakılarak çiğerlere çekilir.

Hatmi Çiçeği


Hatmicicegi

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:

  • Çocukların öksürük, bronşit ve ğögüs hırıltılarında , ğögüs yumşatmada,ağız boşluguyla ilgili hastalıkların tedavisinde ,ağız yaraları ve boğaz iltihaplarında hatmi şurubu kullanılır.Şurup hem yetişkimlerde hemde çocuklar tarafından çekinmeden içilir.
  • Böbrek taşları ve idrar yolu iltihablarında hatmi tohumları toz haline getirilir. 100 gr. bala 10 gr. karıştırılarak yenir.
  • Kabızlığın giderilmesinde tohumlar ezilir ve lavmana katılır. Bu şekilde lavmanın bağarsaklara yapacagı tahrişler önlenir , bağarsakların çalışması kolaylaşır . Bağarsak kanamaları  ve kolitlerde , kökü kaynatılraka suyu içilir.
  • Kaynıyan  100 cc. suya 10 gr. kadar hatmi yaprağı  ve kökü ilave edilir 5 dakika kısık alevde demlenir 10 dakika bekledikten sonra  süzülür , bundan elde edilen suyun , daha çok idrar söktürücü , ğögüs yumşatacı ve bagarsak düzenleyici olarak kullanılır.