Pages

29 Mart 2013 Cuma

Seyahat Enfoksiyonları


sağlıklı tatil
Seyahat Enfoksiyonları
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, seyahat esnasında kapılan enfeksiyonun, tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabileceğini bildirdi.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye’ye gelen turist sayısında son yıllarda ciddi oranda artış olduğunu, Türkiye’den de eğitim, iş ve gezi amacıyla çok sayıda insanın farklı ülkelere gittiğini anlattı.
Bu durumun, özellikle seyahat enfeksiyonlarının artmasına neden olduğuna işaret eden Leblebicioğlu, insanların bu konuda daha tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.
Seyahat enfeksiyonu denilince akla önce Ebola ve SARS’ın geldiğini ancak en fazla bağırsak enfeksiyonunun görüldüğünü belirten Leblebicioğlu, ”Bu da gidilen ülkede temiz besin almamaktan, iyi pişirilmemiş gıdalardan, iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden kaynaklanır. Bunlarda mikroorganizmalar ile parazitlerin geçişi kolaylaşır ve ishaller ortaya çıkar” dedi.

CİVAN PERÇEMİ


Boyu 80 cm’e ye kadar yükselebilir. Kurutulmuş yaprak , çiçek ve sapları şifa verici olarak kullanılır. Çok özel ve güzel bir kokusu vardır. Tdı acımsıdır,idrar artırıcı,iştah açıcı,erken menopoza giren hanımlar için adet söktürücü ve yara iyileştiricidir. Ayrıca sivilceler ve şaçlar üzeinde de etkilidir. Yan tesiri olmayan zararsız bitkilerdendir.
civan perçemi
KULLANIM ŞEKLİ VE YERİ:
  • Civan perçemi çayı ,idrar artırıcı olarak çay yerine bol miktarda içilir.
  • Kadın hastalıklarında ; yumurtalık iltahabı, ay hallerinin gecikmesi miyomlarda veya menopoz dönemi yaklaştıgında .kaynamakta olan bir litre suya 50-60 gr. civan perçimi konur. beş dakika kısık alevde demlendikten  yarım saat sonra süzülür. Balla tatlandırılarak , yemeklerden yarım saat önce birer bardak içilir,suyuna oturulur.
  • Adet görmeyen genç kızlar içi; kaynamakta olan 100 cc. suya 5 gr civan perçimi konurve 15 dakika kısık alevde demlenir. Yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.
  • Kol ve bacaklardaki sinir ağrıları ve menopoz gerğinliklerinde çayına devam edilmeli . Banyo suylarına ilave edilerek içinde kaplıca suyu gibi durulmalıdır.
  • Kanı temizleyici özelliği için her güz sabah akşam çay demlenerek birer fincan içilmelidir.
  • Çocuğu olmayanların civan perçemi çayına devam etmeleri faydalıdır.

Ayrık Otu


Boş tarlalarda ve yol kenarlarında yetişir,sağlık için şifa kaynağıdır.Sarımsı parlak renkli , içi boş ince kökler şeklindedir.Halk arasında bilinen bir ottur.İdrar artırıcı , kum ve taş düşürücü olarak kullanılır.
ayrik-otu

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:

  • Böbrek çalışmasını düzenleyici ve idrar artırıcı olarak;kaynamakta olan 500 cc. suya 25-30 gr ayrık otu kökü konur , 10 dk daha kaynatılır.Soğuyunca süzülür ve balla tatlandırılarak, günde 3-4 defa birer bardak içilir.
  • Taş ve kum düşürmek için ;ayrık otu ve kökü kurutulup, toz haline getirilir.Yarım kg bala 25-30 gr konularak macun kıvamına sokulur.Günde 3 defa birer kaşık yenir.
  • Prostat için ;40 gr ayrık oyu , 2 demet maydanoz, 40 gr papatya , 1 litre suda kayantılır. 10 dk beklenilir , sonrada balla tatlandırılarak günde 3-4 defa birer bardak içilir.

Ardıç Meyvesi


Kışın yaprağını dökmeyen 1-5 metre yüksekliğinde bir ağaçtır. Meyveleri kışın toplanarak,havadar ve gölge bir yerde kurutulur. Reçinemsi bir kokusu vardır baharat tadındadır.
ardic

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ :

  • İdrar artırıcı ,terletici , mide düzenleyici,antiseptik , iştah açıcı ,ağız kokusu giderici , deri hastalıklarını ve yaraları iyileştirici ve şeker düşürücü olarak kullanılır.Fazla kullanılırsa böbrekleri tahriş edici etkisi vardır,idrarın kanlı gelmesine yol açar. Ardıç meyvesi yenildiğinde ,idrarda menekşe kokusu meydana gelir.
  • Ağız kokusu için; Ardıç suyundan her gün birer çay bardağı içilir,meyvesi ağızda çiğnenir.
  • hemoroit için ; meyvesi yenir veya suyu içilir.
  1. Dikkat ; Böbrek iltihabı olanların kullanması sakıncalıdır.

ANASON (MESİR OTU)


Bir yıllık ,beyaz çicekli,otsu bir bitkidir. Güney ve batı Anadolu  bölgelerinde , bilhassa Antalya , İzmir, Muğla ve Balıkesir yörelerinde yetişir.lezzet ve koksu sebebiyle baharat olarakda kullanılır.
anason

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:

Altın Otu


Halk arasında ,altın başak otu veya altın asa da denir. Anadolu ‘ da bilhasa Doğu karadeniz bölgesinde yaylalarında yetişen ,çok yıllık bir çicektir.Şifa sebebiyle halk arasında çok kullanılır.
altinotu

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:

Alıç


Ülkemizde yirminin üzerinde çeşidi vardır. Alıcın olgun meyveleri toplanır,iplere dizilir ,çarşı pazarlarda yemiş olarak satılır.Halk arasında ekşi muşmula,,edran,geviş,yemişen,geyik dikeni  adları ilede tanınır.Alıcın meyve ,çicek ve yapraklarının sinirleri yatıştırmada,tanisiyon düşürmede ,çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında geniş bir kullanımı alan vardır.Meyveleri kabız etkilidir. Ayrıca idrar artırıcı ,kalp ve hafıza güçlendiricidir .Meyve  ve çiceği ,kalp ve tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
alic5

KULLANIM YERİ VE ŞEKLİ:

Ada Çayı


Boyu 100-130 cm ye kadar yükselebilen ,çok yıllık bir bitkidir . Adaçayı bitkisinin çicek açma zamanında toplanıp kurutulan yaprakları,şifa verici olarak kullanılır.
adacayı

ETKİ VE KULLANIMI:

Acı Bakla


Baklagiller familyasından olan acı bakla boyu 100 cm ye kadar yükselebilen ,bir yıllık otsu bitkidir.Halk dilinde dekçe bakla,gavur baklası,mısır baklası,yahudi baklası,termiye tohumu,artamuz ve kurt baklası gibi isimler ile anılır.
acibakla
idrar artırıcı ,kılkurdu ve solcan düşürücü,vucuda kuvvet verici ve kan şekerini ayarlayıcıdır.Acı bir lezzeti vardır,alkolitleri zehirlidir,dogrudan yenmesi halinde sarılıklık belirtileri gösterir.Bu etkiden kurtulmak için tohumlar kaynar sudan geçirilir ve kabukları soyulur; veya ateşte kavurulur.

Acı Ağaç


Yalancı acı ağaç denen ve antil adalarında yetişen bir çeşidinin yüksekligi 15-20 metredir.Birde Amerika’nın  Venezüella ve Brezilya ormalrında yetişen  kırmızı çicekli küçük bir agaç vardır ki ,buna da hakiki acı ağacı denir.Cinslerinin kullanılış yerleri ve etkileri aynıdır.İştah açıcı,kurt düşürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır.Hafiftir ve çok acı bir lezzeti vardır.Kökü,gövdesi,ve kabuğu kullanılır.
aci-agac